Als het niet zichtbaar is bestaat het niet, zien is immers geloven. Dat is zeker van toepassing op Virtual Reality, je moet het met je eigen ogen zien om te begrijpen waarom het zo bijzonder is.

De goedkoopste manier om de virtuele wereld te bekijken is door je eigen smartphone in een kartonnen houder te plaatsen in een VR Cardboard, ook bekend als een Google Cardboard. Dit biedt veel mogelijkheden voor bedrijven die hun producten of diensten onder de aandacht willen brengen.

Hoe werkt het bedrukken van een VR Bril en waar moet je rekening mee houden? En is een VR Bril van karton net zo effectief als een ?echte? Virtual Reality headset? Het antwoord op deze vragen lees je op deze pagina.

Een echte branded ervaring in VR

Je kunt een kartonnen VR Bril bedrukken met een logo of andere afbeelding en deze weggeven aan (potenti?le) klanten, leden, sponsors of stakeholders.

Wat is een VR Bril?

Virtual Reality laat je een wereld zien die niet bestaat. In tegenstelling tot een televisie is het beeld in VR volledig om de kijker heen te zien, je kunt vrij rondkijken en computerbeelden, videobeelden of 360 graden foto?s bekijken.

Omdat de beelden licht verschoven worden voor ieder oog is het ook mogelijk om diepte waar te nemen, tenminste bij VR content dat gemaakt is voor 3D weergave. Er zijn veel soorten Virtual Reality brillen, van heel goedkoop naar heel duur. De mogelijkheden en toepassingen verschillen ook op basis van het soort VR bril.

Bij een Bedrukte VR Brillen voor promotie en marketing hebben we het over de meest eenvoudige en daarmee ook goedkoopste soort VR. Toch betekent het niet automatisch dat duurder ook gelijk staat aan beter. Sterker nog, voor commerciele toepassingen blijkt een kartonnen VR Bril bedrukken vaak een betere keuze dan een luxe VR headset aanschaffen.

Welke soorten VR Brillen zijn er?

Er zijn in basis twee soorten VR brillen; met vrije beweging en zonder vrije beweging. Met een eenvoudige Cardboard VR bril kun je rondkijken en eventueel navigeren met een knop of controller, maar je kunt niet fysiek rondlopen in de ruimte.

Dat kan wel met een PC headset, die maken gebruik van een krachtige processor en tracking in de ruimte. Voor een 360 graden video is een goedkope oplossing vaak zelfs beter omdat je draadloos kunt werken, voor intensieve games is een luxere headset met volledige bewegingsvrijheid weer beter.

Bij een VR Bril bedrukken gaat het meestal om meer eenvoudige presentaties voor na VR app development?of wanneer je een 360 video hebt laten maken, daar heb je geen vrije beweging voor nodig. En natuurlijk als mooi promotiemateriaal.

Wel vrije beweging

  • HTC Vive: De Vive van HTC behoort tot de beste Virtual Reality brillen op de markt. Dit systeem introduceerde compleet vrije beweging in de ruimte op basis van speciale trackers, je kunt ook de controllers in alle richtingen bewegen.
  • HTC Vive Focus: De nieuwe Focus is draadloos en laat je bewegen in een beperkte ruimte om je heen. De beeldkwaliteit ligt wat lager dan de Rift. Het is een tussenvorm waarvan je kunt stellen dat het beste van twee werelden gecombineerd wordt, je kunt ook zeggen dat juist de nadelen van beide systemen in deze VR Bril vertegenwoordigd zijn.
  • Oculus Rift: Dit systeem van Facebook was bij de introductie in 2016 nog wat beperkt in mogelijkheden, nu is de kwaliteit vergelijkbaar met de Vive. De verkoopcijfers zijn in de laatste jaren zelfs de Vive voorbij geschoten. Volledige bewegingsvrijheid en ruimtelijke controllers maken de Rift een goede manier voor hoogwaardige VR. Je hebt er wel een PC bij nodig.
  • Windows Mixed Reality: Dit is een meer open standaard van Microsoft. In tegenstelling tot de Vive en de Rift is WMR een software platform op basis van Windows, diverse hardware fabrikanten maken VR headsets voor dit systeem. Hoewel het in theorie bijna alles kan wat mogelijk is het de Vive en de Rift, liggen de prestaties in praktijk lager. Dit is ook te zien aan de tegenvallende verkoopcijfers.

De systemen met vrije beweging zijn vooral geschikt voor fans van nieuwe technologie, serieuze gamers en professionals die gebruik willen maken van alle mogelijkheden die VR te bieden heeft.

Geen vrije beweging

  • Google Cardboard: Goedkoper dan Google Cardboard (of van een andere leverancier) is in feite niet mogelijk, je steekt een standaard smartphone in deze kartonnen houder en je kunt direct VR bekijken. Daarmee is een kartonnen VR Bril bedrukken voor promotionele doeleinden ideaal, laat de corporate boodschap zien als je er bijvoorbeeld een gratis VR Cardboard met opdruk bij geeft.
  • Gear VR: Dit is een meer luxe smartphone houder die werkt met de Galaxy serie smartphones van Samsung. Wat kwaliteit betreft is het iets beter dan een kartonnen houder, met een grote keuze aan titels. Het is wel een afgeschermd systeem en daarmee minder geschikt om weg te geven.
  • Oculus Go: Deze nieuwe VR is een smartphone zonder telefoon, zelfs de apps zijn identiek aan de Gear VR. Facebook heeft fabrikant Xiaomi gevraagd de technologie van een smartphone in een VR bril te plaatsen. Heel geschikt voor een thuisbioscoop en op evenementen, en kan tevens als opstap gebruikt worden voor content voor een kartonnen VR bril die je vervolgens aan de klant geeft.

Karton VR Bril bedrukken

Bij grote evenementen kun je een luxe VR headset inclusief systeem inhuren voor een spectaculaire presentatie. Je kunt ook een serie Gear VR brillen aan elkaar koppelen voor een VR bioscoop ervaring. Je kunt ook een karton VR Bril bedrukken met eigen logo of huisstijl en die uitdelen aan klanten en andere doelgroepen.

Dit is een betaalbare en moderne manier van de gewenste boodschap uitdragen, bijvoorbeeld met een 360 graden bedrijfsfilm op YouTube of een virtuele tour in de browser. Het is een promotieartikel met een lange levensloop, je bent namelijk niet beperkt tot ??n presentatie.

Je kunt een VR Bril bedrukken in kleine en in grote hoeveelheden, zo is het ook interessant voor kleine bedrijven, organisaties of scholen die gebruik willen maken van VR om informatie op een opvallende wijze over te dragen.

Google cardboard bedrukken: voor wie?

De doelgroep voor een VR Bril bedrukken van karton is groter dan je denkt, en omdat vrijwel iedereen beschikt over een smartphone hoef je ze alleen nog maar de houder te geven, met optioneel eigen VR content zoals een video, een rondleiding of een VR game.